Monday, March 21, 2011

Brownies - 2nd attempt



Brownies kali ni agak 'menjadi' (sila abaikan muka dia yang kurang hensem) hehe.. sebab dia ada ciri-ciri chewy gooey eiweyyy.. whaha.. yang kali pertama ikut resepi ni pun jadi jugak, cuma guna loyang yang berbeza.. last time guna 10x10, jadi macam moist choc cake sikit2 texture dia. kali ni guna 8x8, hasil nya.. atas agak berkerak dan dalam nya moist.. cuma masak nya agak tak serata, mungkin sebab tebal sangat, huhu.. apa pun, next time boleh cuba adunan sama, cuma nak kena tengok acuan @ loyang yang sesuai.. sesiapa nak cuba brownies, boleh try resipi ni, sangat mudah dan cepat dimakan masuk perut..!

Simple Brownies Recipe

Bahan-bahan:
250gram butter
100gram dark choc
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1/2 sudu kecil baking powder
1cawan kekacang apa-apa pun boleh (dipotong kecil-kecil)

Cara-cara:
Cairkan butter dan choc dengan kaedah double-boil. Biarkan sampai sejuk sikit. Pukul telur dan gula sampai berbuih. (guna whisk boleh, tapi nk cepat guna mixer je..huhu) pastu masukkan tepung yang telah dicampur dengan serbuk koko dan baking powder. Part ni gaul je gan tangan..oho..gan sudip atau spatula..cara kaup balik..sampai sebati. Akhir sekali, masukkan coklat yang dah dicairkan tadi. Jangan lupa masukkan kekacang 1/2 cawan (kalau tk nk pun tk apa) Tuang adunan dalam loyang dan tabur kacang lebih atas nya. Bakar 170C selama 30minit. Loyang dialas gan kertas minyak dan gris gan butter supaya senang nak angkat bila da masak k!

No comments:

Post a Comment