Monday, April 18, 2011

Daging Masak Lada Hitam


Kali ni gambar live taken from kuali..nmpk tk asap bekepul2 naik tu haa..haha..kes malas nk ceduk masuk mangkuk kan..kali ni nk cuba masak lada hitam plak..rasanya macam lauk kicap jugak kut..cuma ada lada hitam, jadi campuran manis, pedas dan masin..layan je laa..

Bahan-bahan:
250gm daging lembu (dipotong kecil-kecil)
2 biji bawang besar (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
halia sebesar ibu jari (dikisar)
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu makan air asam jawa

Cara-cara:
Daging diperap dengan kicap, sos tiram dan lada hitam selama 1/2 jam. Tumis bahan kisar hingga garing, masukkan cili kisar. Setelah naik minyak, masukkan air asam jawa dan daging. Tambahkan air secukupnya kalau kering. Biarkan daging empuk. Kemudian masukkan bawang besar yang telah dimayang (sekadar untuk tambahan). Perisakan dengan garam dan gula (jika perlu). Sedia dihidang bersama nasi panas dan ulam-ulam segar. :)

No comments:

Post a Comment