Saturday, April 23, 2011

Kek Pisang Cecoklat


...erkk... loyang kosong je... da habes..??


....ehehe... ni dia... kek pisang cecoklat... cuba cecrite pe citer kek nih.. meh meh...
slalu buat kek pisang biasa je, kali ni terpesona gan cecoklat dan cecrite disini..rasa nk cuba lak.. tapi gak nya coklat sy guna dark choc, jadi rasa tk brapa manis dan lemak choc nya.. klu nk cuba, guna choc semi sweet k..dan juga jgn lupa pukul smpai kembang, biar kek ringan dan sgt lembut bila dimakan.. :) 
jom jejenguk resepi dibawah.. :)
Bahan-bahan:
250gram butter
3/4 cawan gula castor (sy cmpur gula perang ckt)
5 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan pisang - dilecek dan dicampur dengan soda bikarbonat
150gram coklat masakan - diparut atau dicincang kecil2

Cara-caranya:

- Panaskan oven 180C dan sediakan loyang yang telah digris dengan butter dan tepung. (Sy guna 1loaf pan dan 1loyang 8x8" utk adunan ni)

- Pukul butter hingga kembang, kemudian masukkan gula. Pukul lagi.

- Masukkan telur satu per satu. Pukul hingga adunan kembang dan ringan.

- Masukkan pisang. Pukul hingga sebati.

- Masukkan tepung sikit sikit, gaul guna sudip je (kaup balik)

- Masukkan coklat dan gaul. (jangan lama sgt, nanti coklat hancur dan sebati dalam adunan)

- Tuang ke dalam loyang dan bakar 45minit.

No comments:

Post a Comment