Wednesday, April 20, 2011

Puding Triffle


Bahan-bahan:

1 kek swiss roll (perisa apa-apa pon boleh)
1 tin cocktail (buah campur dalam tin)
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu makan gula pasir
4 sudu besar tepung kastad + 1 cawan air (larutkan tepung dlm air)
1 paket/kotak serbuk agar-agar

Cara-caranya:

- Kek dipotong 1.5" tebal dan disusun rapat dalam mangkuk@tupperware@bekas pilihan. (sy guna mangkuk plastik kecil2, senang nk ngap!)
- Tuang sedikit air cocktail ke atas susunan kek tadi supaya kek lembap. Ketepikan.
- Didihkan air campuran susu, kemudian masukkan tepung kastad dan terus gaul tanpa henti hingga kastad pekat. Tunggu sejuk sedikit kemudian tuang ke atas susunan kek tadi. (jangan sejuk sangat, kang keras trus dlm periuk tuh)
- Masukkan cocktail ke atas kastad tadi. Ketepikan.
- Didihkan agar-agar (ikut arahan pada kotak agar-agar masing-masing, sy guna agar-agar plain je, jadi kena tambah pewarna dan perisa sendiri)
- Tunggu agar-agar sejuk sedikit (agak da tak berasap sgt), tuang keatas cocktail.
- Tadaaa.. da siap! Masuk fridge dulu.. makan sejuk2, baru sedaap..!!




Nota: Boleh juga ditambah topping dengan whipped cream.. tapi sy tak sempat nk buat.. da tak sbr dah nk makan.. :D

Sumber: dapurcomelku.blogspot.com

2 comments:

  1. hui sedapnye!!..brp rm satu?

    ReplyDelete
  2. oh sory lmbt reply.. satu rm1.70.. dlm ada kek swiss roll..:)

    ReplyDelete